29 Ocak 2012 Pazar

The Verve

1989 kuruluş tarihli, garip bir Wigan'lı britpop grubu onlar. Vokalde Richard Ashcroft, gitarda Nick McCabe, bass Simon Jones, bateride ise Peter Salisbury var. Onlarda tıpkı diğerleri gibi Beatles ve Pink Floyd fanı olarak müziğe giriyor. Nezdimde başarısız sayılabilir bi grup olmasına rağmen Urban Hymns ile hoş anıları da olan insanlar aslında. Tabi bu arkadaşlar tipik 90'lar gruplarından farksızdı. Dağılmalar, birleşmeler cenabetlikler peşi sıra..

Richard Ashcroft gibi İngiltere'nin en yetenikli müzik adamlarından birinin tek başına götürdüğü gruptu vakt-i zamanında. A Storm In Heaven adlı ilk albümleri otoritelerce sevilsede fazla satmadı. Ada'da ki grupların kaderiydi, normal karşılandı tabi. Grup ilk kurulduğu dönem Verve adını almıştı ancak bu isimde birde plak şirketi bulunduğundan mahkemelik oldular ve isim The Verve olarak değiştirildi.

Asıl hayal kırıklığı 1995 çıkışlı A Northern Soul ile yaşandı. Albüm o kadar satmadı ki grup üyelerinde psikolojik sorunlar baş gösterdi. Üyeler arasında kavgalar, tartışmalar yaşanmaya başladı ve Richard gruptan ayrılma kararı aldı. 2 hafta sonra grubu tekrar birleştirmeye çalışsa da McCabe'i ikna edemedi ve onun yerine Simon Tong gruba dahil oldu..

1997'de işler yolunda gitmeye başlamış McCabe gruba dönüş yapmış, Urban Hymns yayınlanmıştı. Albüm kısa sürede İngiltere listelerinde en üst sıralara tırmandı.Müziğiyle farklılık yaratmış, dönemin diğer gruplarından ayrı tutulmuşlardı bile. The Verve artık en iyilerle anılmaya başlanmıştı. Satışlar iyiydi, Lucky Man, Sonnet gibi hit parçalar listeleri rahatsız etmeye devam ediyor (1 numaraya kadar yükseldi), başta NME olmak üzere eleştirmenlerce övgü yağmuruna tutuluyordu. Bittersweet Symphony albümün kuşkusuz en iyi parçasıydı. Rolling Stones'un The Last Time'ından ufak bi bölüm kullanmışlardı ve bu başlarına bi kez daha iş açacaktı. Stones'un plak şirketiyle mahkemelik oldular ve şarkının tüm haklarını yitirdiler..

1998'e gelindiğinde grup üyelerinin sağlık sorunları baş gösterdi ve grup bi süre sonra dağıldığını açıkladı. Bu The Verve'ün 2. kez sahnelerden inmesi demekti.. Hayranları haberi üzüntüyle karşılaşasa da grup üyeleri faaliyetlerini farklı gruplarla sürdürmeye devam etti.. Grup üyeleri 2007'de tekrar birleşeceklerini açıkladı. 2008'in Ağustos'unda Forth albümü ile geri dönüş yaptılar, konserlere bıraktıkları yerden devam ettiler. Albüm özlenen The Verve için güzel bir geri dönüş olmuştu. Lâkin Richard'a rahat battığı için solo projelere girişti ve grup 3. ve son kez dağılmış oldu..

O kadar hırgürden geriye kala kala bi Urban Hymns bir de Bittersweet Symphony'nin efsane klibi kalmıştı. O klişe sözle; "90'lardan bir The Verve geçmişti."

                                     The Verve - The Drugs Don't Work

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder