17 Ocak 2012 Salı

Joy Division

1976.. Yer Manchester. Bir Sex Pistols konseri. Buzzcocks'da orada. Punk rock akımı almış başını gidiyor Manchester sound'u iyiden iyiye oturuyordu. Bu konser bi çok grubun ve başta Joy Division'ın geleceğini belirleyecekti. Grup elemanları oradaydı. Bi çoğu henüz enstrümanlardan bile bihaberdi. Bernard, Peter ve Terry üçlüsünün aradığı vokal Ian Curtis'di..

1977 yılında grup bir David Bowie şarkısı olan Warsaw adını alarak kayıtlara başladı. Bu dönemde Martin Hannent ile tanışmaları onlar için büyük fırsattı. İlk performansını Electric Sircus'da Buzzcocks ile birlikte sergileyen Warsaw izleyenleri etkilemeyi başarmış, bi kaç yerel dergide de yer almıştı. Bu dönemde bateride sıkıntı yaşanıyor ve sürekli eleman değiştiriliyordu. Stephen Morris'in bir ilan sonucu gruba katılmasıyla bu sorun aşılmış oldu.

At a Later Date ile ilk kez bir albümde yer almışlardı. Bu grubun ilk başarısı sayılabilirdi.. 1978 yılının başında Warsaw ismi yerini "Joy Division"a bıraktı. Sonradan bu isim gelmiş geçmiş en iyi grup isimlerinden biri sayılacaktı.. Nazi kamplarında fahişelerin kaldığı bölüme verilen isimdi Joy Division ve grubun başını özellikle "nazi sempatizanlığı" ile çokça ağrıtacaktı.

Ian ve arkadaşları için mihenk taşı sayılabilecek olaylardan en önemlisi Tony Wilson ile tanışmaları oldu. Tony Wilson bir televizyon kanalında sunucuydu ve programında Joy Division'da sahne alacaktı.. Sırası geldiğinde sahneye çıkan grup üyeleri Tony Wilson ve Rob Gretton'ı nirvanaya ulaştırmıştı. Bu olaydan kısa süre sonra Rob grubun yeni menajeri oldu.

Tony Wilson cuma geceleri konserler organize ediyor her seferinde ilgi büyük oluyordu. Wilson ve arkadaşlarının organizasyonuyla "The Factory"de denilen mekanda 1978'in 9 Haziran'ında ilk konserini verdi Joy Division.. Wilson bu dönemde Alan Erasmus ile birlikte Factory Records'u kurmaya karar verdiğinde Manchester'ı güzel günler bekliyordu. Şehir fokurdamaya başlamıştı bile.. Tabiki Joy Division başvurulan ilk gruplardan biri oldu ve şirketteki yerini aldı.

Londra'da ki ilk konser grrup için hiçte iyi geçmemişti. Yalnızca 30 kişi onları dinlemeye gelmiş, dönüş yolunda Ian epilepsi nöbeti geçirmişti.. Bu durum grup için bir diğer mihenk taşı niteliğindeydi ve kötü günlerin habecisiydi. Ian'ın düzenli ilaç alması ve parlak ışıklardan uzak durması gerekiyordu. Lâkin sahne ışıkları, Ian'ın alkol ve uyuşturucu bağımlılığı gibi sorunlar epilepsiyi tetikliyordu.

Ian'ın sahnede ki dansı, figürleri ilgi çekiciydi. Kısmen epilepsi nöbetini andırdığı için adı "epilepsi dansı" olarak kaldı. Sara krizleri bitmek bilmiyor, Ian ilaçları kullanmamakta ısrar ediyordu. She's Lost Control şarkısını yazmasında en büyük etken yine bu krizlerdi.

Joy Division tüm olumsuzluklara rağmen yükselişini sürdürüyordu. The Cure ile bir konser verdiler, akabinde Unknown Pleasures albümünün kaydı için stüdyoya girdiler. Albüm 1979'da piyasaya çıktığında medya tarafından başarılı bulundu ve satışları da bunu doğrular nitelikteydi. Kayıtlar birer birer geliyor (Transmissions, Atmosphere..) Joy Division artık herkes tarafından tanınıyordu. 31 Ağustos Londra konserinde 1200 kişiyle en yüksek rakama ulaştılar.

Buzzcocks ile uzun ve geniş kapsamlı bi turneye çıkan Joy Division alt grup olmasına rağmen çok daha büyük bi ilgi gördü. Bunda ulusal kanalda sergiledikleri performansın payı da büyüktü. Turneler sırasında Annik Honore grup üyeleriyle bağlantıya geçti. Belçikalı kızın asıl ilgisi Ian'a karşıydı ve aralarında bir ilişki başlamıştı.. Bu sıralarda İngiltere'de dilden dile dolaşan bir Joy Division şarkısı kaydedildi; Love Will Tear Us Apart. Bu şarkı ada da kaydı bulunmayan en ünlü şarkı konumuna geldi.. Uzun ve yorucu turneler, Ian'ın karmaşık olan özel hayatını iyice stresli bi hale getirmiş bu durum bahsi geçen şarkının sözlerine de yansımıştı.

İşler kötüye gidiyordu.. Bir Londra konseri sırasında Ian sahnede sara krizi geçirmişti. Bunalımları ve stresi en derinden yaşayan Ian aşırı doz ilaç alarak her şeyin düzeleceğini sanıyordu. Hastalığı karşısında, ilişkisinde ki sorunlar Ian'ın gardını düşürmüştü. Konserlere ara verilmiş, Ian'ın sağlığına kavuşması bekleniyordu..

Closer'ın kaydı yapılmış, Love Will Tear Us Apart için klip çekilmişti. Manchester'ın ağır çocukları son konserini Birmingham'da vermiş Amerika turnesini beklemeye koyulmuştu.. 18 Mayıs 1980 günü Ian gece yarısı evine döndü. Werner Herzog'un Stroszek adlı filmini izledi, alkollüydü. Bir sara krizi daha geçirdi. Kendine geldiğinde bir iple kendini evinin mutfağına asarak intihar etti.. Pikapta Iggy Pop çalıyordu. Ian'ın kahramanlarındandı ve son duyduğu müzikte bu oldu.

Joy Division efsanesi Ian'sız son konserle son buldu. Unknown Pleasures 100.000'in üzerinde sattı. Closer piyasaya çıktı ve 250.000'lik bir satış rakamına ulaştı.. Ancak grup üyeleri hiç bi zaman varlıklı olamamış, bi birikim dahi elde edememişti. Joy Division müzikte post punk akımının en önemli temsilcilerinden biri olmuş, depresif, karamsar ve içine çeken müziğiyle İngiltere'de ve dünyada bi çok gruba ilham olmuş, çok sayıda fanlar edinmişti.

1988 yılında Factory Records "Substance"ı yayınladı ancak bu şirketin 1992'de ki iflasına engel olamadı. Grup üyeleri New Order'ı kurmuş, müzik tarzını hafifleterek Ian'sız yola devam etmişti..

Günümüzde; Radiohead'in kuruluşunda Joy Division'ın büyük etkisi olduğu bilinir. Ian'ın eşi Deborah Curtis'in yazdığı biyografiden yola çıkılarak "Control" filmi çekilmiş ve otorilerce başarılı bulunmuştu. Aynı zamanda grup 24 Hour Party People'da da yer almıştır.



Ian'ın anısına...



                                   Joy Division - Love Will Tear Us Apart



                                                    Control (2007)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder