11 Ocak 2012 Çarşamba

Saygı Duruşu Kuşağı - The Beatles

Albümleri tüm dünyada toplamda 1 milyarın üzerinde kopya satan bir grup. Beatles'dan bahsediyoruz tabiki. Evren o dörtlünün bir araya gelmesini istiyordu. Geldiler ve muzzam işlere imza attılar, isimlerini tarihe kazıdılar. Hepinizin az çok bildiği Beatles'ı anlatacak değiliz.

Elvis hayranlığıyla başladılar, küçük denecek yaşta Elvis'in evine davet edildiler. Heyecandan konuşamıyolardı. Bi kaç yıl içinde müzik dünyasının zirvesine tam anlamıyla oturacaklarından habersiz yıldızları sönmeden para kazanmanın yollarını arayan 4 gençti sadece Beatles. Ama onlar dünyanın saygı duyduğu bi grup haline geldiler.. Tüm dünya onları konuşuyor, organizatörler sahneye çıkarmak için servet döküyordu.

Dönemin zirvedeki isimlerinden Jimi Hendrix, gurubun Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band albümü yayınlandıktan 2 gün sonra çıktığı konserde açılış parçasını albüme adını veren şarkıya ayırmıştı. Mccartney bu durumu kendilerine yapılan en büyük saygı duruşu olarak nitelendirmişti.


Müziği bıraktıklarında bi çok şeyi değiştirmişlerdi ve doğrudan etkilemişlerdi. Beatles'dan ilham alan gruplar bir bir piyasaya çıkıyordu.

Günümüzde ise Oasis'in bi çok parçalarını Beatles'dan çaldığı  iddialarıyla suçlanması söz konusuydu. Bilinmeyen şey ise Oasis gurubunun en azılı Beatles fanlarından biri olduğu gerçeğiydi. Bu noktada bi çalma çırpma değil "saygı duruşu" söz konusuydu. Noel Gallagher bi çok kez "All You Need is Love"ı coverlamış, I am The Walrus parçası Familiar to Millions albümünde bile yer almıştı. Lâkin Oasis hemen hemen bütün şarkılarında Beatles'a selam çakmayı ihmal etmedi. Don't Look Back In Anger'ın başındaki piano girişi Imagine'e, Champagne Supernova klibinde Liam'ın yere yazdığı "Help" ile Beatles'a saygı duruşunda bulunulmuştu. Supersonic'in sözlerinde geçen Yellow Submarine'in ne anlama geldiğini söylememe gerek yok.

Coverlardan ziyade bir parçada, klipte veya sahnede kıyıda köşede bi yerlerde Beatles'a rastlamak mümkün..

 10 Nisan 1972'de grup ayrılık kararını açıklarken şöyle diyordu; Dünya dönmeye devam ediyor, hayat sürüyor. Aksi olmadığı sürece endişelenecek bir şey yok. Dünya döndükçe Beatles yaşayacak ve elbette beat sürecek, beat sürecek..


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder